Selskabers udlån kan udløse lønsumsafgift

14. august 2024

Et bindende svar fra Skatterådet betyder, at selskaber med koncerninterne udlån kan have pligt til registrere sig for at afregne lønsumsafgift.

Betaling af lønsumsafgift

Lønsumsafgift er en afgift til staten, som skal betales af visse virksomheder med momsfri aktiviteter.

Afgiftspligten gælder bl.a. for virksomheder med momsfri finansielle aktiviteter, herunder aktiviteter med långivning, forsikring eller handel med værdipapirer og valuta. Pengeinstitutter, børsmæglere, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber og pensionskasser og tilsvarende finansielle virksomheder skal derfor betale lønsumsafgift.

For finansielle virksomheder udgør lønsumsafgiften 15,3 pct. af lønsummen, dvs. af virksomhedens samlede lønudgifter, inkl. feriepenge, tillæg, godtgørelser, pensionsbidrag og bonus mv.

For selskaber mv. uden ansatte er lønsummen nul, og der skal ikke betales lønsumsafgift. En finansiel virksomhed skal derfor også kun anmeldes til registrering, hvis virksomheden beskæftiger lønnet arbejdskraft.

En virksomhed skal desuden kun registreres, hvis afgiftsgrundlaget (lønsummen) overstiger 80.000 kr. årligt.

Det nye bindende svar

Det nye bindende svar viser, at også virksomheder uden for finans- og forsikringssektoren kan have pligt til at betale lønsumsafgift, hvis virksomhederne har finansielle aktiviteter.

Afgørelsen vedrørte nogle momsmæssigt fællesregistrerede selskaber, som havde optaget større banklån og videreudlånte låneprovenuet til en række koncernselskaber i og uden for fællesregistreringen.

Skatterådet fandt, at aktiviteten med at yde forrentede lån til koncernforbundne selskaber var en momsfritaget økonomisk aktivitet, der var omfattet af lønsumsafgiftspligten. Der var ikke blot tale om passiv kapitalanbringelse, og det var uden betydning om udlånene havde karakter af finansielle bitransaktioner, som ikke påvirkede selskabernes momsfradragsret.

Det långivende selskab havde derfor pligt til registrering og afregning af lønsumsafgift vedrørende udlånsaktiviteten, dog kun hvis lønsumsafgiftsgrundlaget oversteg 80.000 kr. årligt.

Konsekvenser af afgørelsen

Koncerninterne udlån er almindeligt forekommende, og mange koncerner har selskaber med en intern finansieringsfunktion.

For selskaber, der foretager udlån, er det nu nødvendigt at vurdere, om selskabet skal registreres for at afregne lønsumsafgift, og hvordan afgiftsgrundlaget opgøres, herunder om det overstiger bundgrænsen på 80.000 kr.

Har en virksomhed blandede aktiviteter, skal der kun betales lønsumsafgift af de lønsumsafgiftspligtige aktiviteter. Her beregnes afgiftsgrundlaget derfor kun af den del af virksomhedens lønudgift, der vedrører den lønsumsafgiftspligtige del af virksomheden (de momsfri finansielle aktiviteter).

Har en virksomheden ansatte, der både udøver aktiviteter i den afgiftspligtige del af virksomheden og andre aktiviteter, skal der ske en fordeling af lønudgifterne på grundlag af det faktisk anvendte tidsforbrug i henholdsvis den afgiftspligtige del af virksomheden og den øvrige del af virksomheden eller efter en nærmere fastsat fordelingsnøgle.